Hem Historik

Fyra generationer       (än så länge)

Carl F grundades av bagaren och mjölnarsonen Nils Jönsson från Flackarp utanför Lund. Vilket visade sig vara ett klokt karriärbyte. Flackarpsmöllan idag är ju långt ifrån lika aktiv och blomstrande som Carl F.

Nils och hans hustru Johanna sneglade västerut men i stället för att söka lyckan i Amerika startade de 1888 ett åkeri i Malmö. Deras åkeri låg på Södra Plantagelyckorna (ungefär där SUS Malmö ligger idag) strax utanför stan. Nils skötte transporterna och Johanna tog hand om kontoret. I takt med att affärerna gick bättre kunde de 1896 flytta in till Kärleksgatan och på så sätt komma närmare stan och ett större kundunderlag. Ännu ett lyckat val av paret Jönsson. Så lyckat att de 1910 kunde flytta till helt eget och nybyggt hus och stall på Lugnet. I det nya stallet fanns plats för åkeriets 14 hästar och 15 vagnar.

Nu började Nils och Johannas yngste son Carl Fredrik att ta över mer av ansvaret för åkeriet för att 1919 ta över ägandet helt. Efter en ganska kraftig expansion var antalet anställda 19 och man hade hela 32 hästar i stallet.

1926 inleddes nästa epok i företagets historia; då fick hästarna i stallet sällskap av åkeriets allra första lastbil. Det var en Chevrolet på 20 hk som lastade imponerande 1400 kg. Hästarna var långt ifrån överflödiga men efter en viss uppgång under andra världskriget minskade antalet hästar. Och det var så sent som 1956 som den siste trotjänaren för sista gången spändes för en vagn.

1940 var det åter dags att hitta större och bättre lokaler. Det byggdes en helt ny anläggning på Agneslundsvägen 16, en välkänd adress för alla våra nuvarande kunder.Där befann vi oss ända till 2020.

1969 var det dags för tredje generationens Jönsson att ta över verksamheten. Det var i samband med detta som företaget ändrade inriktning och började med avfallshantering. Det var också då som våra bilar och containrar fick de gulröda färgerna och namnet ändrades från Carl F Jönssons Åkeri till Carl F.

Idag arbetar även fjärde generationen Jönsson i Carl F som nu är ett renodlat serviceföretag för transporter, lyft och framförallt avfallshantering. Bygg- och anläggningssektorn som tidigare var vårt största affärsområde, servar vi idag främst med kranbilar och containrar. Och hästarna, vårt ursprung, våra rötter, finns bara kvar i minnet. Ett kärt minne som idag är över 132 år.Orvar och Olle är på väg att handlasta ett lass med grus ute i Oxie, för transport in till stan. Ett lass med grus kostade på den tiden 2,20:-

Orvar och Olle är på väg att handlasta ett lass med grus ute i Oxie, för transport in till stan. Ett lass med grus kostade på den tiden 2,20:-

gammaldags lastbil

Algot och Ivar sprider tjära på en av Malmös gator.